Museum Vestsjælland

Holbæk Museum


Holbæk Museum består af 11 gamle bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet. Det er enestående i Danmark, at der midt i en købstads gamle bykerne er bevaret et helt kompleks, hvor alle bygninger ligger på deres oprindelige plads, undtagen købmandsgården, der blev flyttet til museet i 1937.


Lukket om mandagen.

Adresse:
Klosterstræde 18
4300 Holbæk

Undervisningstilbud


Vestsjælland/Vestindien

7.-10. kl.
28 elever
Historie, samfundsfag.
1,5 time
600 kr.

Hele året med undtagelse af mandage.

Et undervisningsforløb om kolonisering, caribisk frihedskamp og historiens konsekvenser.

I bunden af Holbæk Fjord har to store skibe lagt til. De kommer sejlende fra Flensburg i Sønderjylland og er lastet med de nyeste varer. Tobak, tekstiler, krydderier og sukker fra kolonierne, og i Holbæk er købmændene klar til at tage imod.

Undervisningsforløbet begynder på Holbæk Havn ved galeasen Anna Møller. Her introduceres eleverne til De Vestindiske Øers betydning for Danmark. Sammen følger de fodsporene i det merkantile system til købmandens forretning på Holbæk Museum. Her får de gennem dialog og elevaktiviteter i fællesskab skabt en forståelse af sammenhængen mellem det koloniale samfund og udvekslingen af varer.

Eleverne udforsker herefter udstillingen “Vestsjælland/Vestindien” og lærer forskellige skæbner fra Dansk Vestindien at kende. Eleverne undersøger slaveriet og de slavegjortes kamp for frihed samt de sociale og politiske konsekvenser, som emancipationen fik i det caribiske samfund og i Danmark. Samtidskunst fra Vestindien i udstillingen bidrager også til en diskussion om historiebrug og historiefremstilling i det postkoloniale samfund. Afslutningsvis formulerer og argumenterer eleverne for deres egne holdninger til forløbets temaer, og emnet diskuteres med et nutidigt perspektiv.

Familien Jacobsen i medgang og modgang

7-9. kl.
28 elever
Historie, natur/teknik
1,5 time
600 kr.

Undervisningsforløbet kan bestilles hele året rundt.

 

 

Undervisningsforløbet tager afsæt i den autentiske arbejderlejlighed, der har tilhørt familien Jacobsen. Forløbets omdrejningspunkt er på arbejderfamiliers levevilkår omkring 2. verdenskrig med særligt vægt på fem af familiens medlemmer. Forløbet giver historiske eksempler på aktivt medborgerskab og sætter fokus på et begreb som engagement med inddragelse af elevernes holdning til deres egen samtid.

Inden eller efter undervisningsforløbet kan klassen besøge Østre Kirkegård i Holbæk. Her kan man finde gravene for to engeleske piloter der under 2.verdenskrig styrtede ned med deres fly uden for Holbæk. De resterende besætningsmedlemmer flygtede fra flyet. På kirkegården findes også gravene for 57 tyske soldater og flygtninge, der kom til Holbæk-egnen efter krigen.

Lærervejledning_Familien_Jacobsen

En_Familie_Undervisningsmateriale

Vejledning_Orientering_Ostre_Kirkegård

 

 

 

Arkæolog for en dag

4-6. kl.
28 elever
Historie, natur/teknik
2 timer
800 kr

Forløbet kan bookes hele året alle hverdage

Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande, fysiske aktiviteter, dialog og undersøgelse udvikler deres forståelse af historiebegrebet og deres rolle som historieskabende individer. Eleverne får mulighed for at afprøve arkæologens arbejdsmetoder i ArkæoLAB, Holbæk Museums interaktive arkæologiske udstilling. Forløbet har fokus på arkæologien som en tolkende videnskab.

Benytter I jer af Kulturbussen, er der mulighed for at besøge en gravhøj eller andre fortidsminder inden eller efter besøget på museet. Forhør jer om dette, når I booker forløbet.

Lærervejledning

Din historie - min historie - vores historie

4-6. kl. (modtagelsesklasser)
28
Historie, dansk som andetsprog
2 timer
800 kr.

Forløbet kan bookes hele året alle hverdage

Din historie – min historie – vores historie ​er et dialogbaseret undervisningsforløb med en sanselig tilgang målrettet modtagelsesklasser på mellemtrinnet. Forløbet har til formål at pirre elevernes nysgerrighed om historie og lokalsamfundet og give dem mulighed for at bruge deres dansk i en ny og spændende kontekst udenfor klasserummet.

Lærervejledning

Powerpoint: Forberedelse til museumsbesøget

Tips og råd til museumsunderviseren

Livet på havnen - Holbæk Havn

4.-5. kl.
28
Historie samt håndværk og design
2 timer
800

Forløbet kan bestilles året rundt alle hverdage. Bemærk dog at det er koldt om vinteren.

Bemærk at forløbet foregår på Holbæk Havn.

I Holbæk Havn finder du over 20 historiske træskibe, Nationalmuseets værft og et nyt kystlivscenter. Der er fokus på det gode håndværk, når eleverne ser rigtige skibstømrere reparere Nationalmuseets fartøjer som galeasen Anna Møller eller sluppen Ruth. Eleverne får selv hænderne i materialerne og kan prøve kræfter med alt fra vægtstangsprincippet, barkning af sejl, at slå reb eller at vælge de rigtige materialer til skibet. Opgaverne afhænger bl.a. af, hvad de professionelle håndværkere har gang i på dagen.