Museum Vestsjælland

Slagelse Museum


Slagelse Museum præsenterer udviklingen indenfor handel, håndværk og industri. Oplev også det unikke gademiljø fra den tid, hvor H.C. Andersen gik i Latinskole i Slagelse, eller besøg den gamle købmandsforretning.


Adresse:
Bredegade 11
4200 Slagelse

Undervisningstilbud


Børnearbejde i gamle dage - knofedt og maskinkraft

4-6. kl.
28
Historie, dansk
2 timer
800 kr.

Forløbet kan booke på MVE Skoletjeneste – BilletExpressen Billetsystem – Tilmeldingssystem

På Slagelse Museum finder eleverne på egen krop ud af, hvordan det var at være barn i perioden 1850-1920. De bliver budt indenfor i industrialiseringens tidsalder, og kommer selv i arbejdstøjet – bogstaveligt talt.

Igennem elev-i-rolle øvelser oplever de hvordan en landarbejderfamilie flytter fra landet til byen i håbet om bedre tider. Børnene måtte hjælpe til så godt de kunne på landet, men i byen skulle de også knokle, gerne ovre på tobaksfabrikken.

Eleverne bliver ført igennem museet, hvor de skal tage stilling til en arbejderfamilies dilemmaer, og hjælpe så godt de kan. Familiens udfordringer ender desværre altid med at børnene må tage arbejde på fabrikken. Her dyster de så i hold om at være de hurtigste og mest kvalitetsbevidste arbejderbørn, naturligvis under strengt opsyn fra formanden.

Forløbet inddrager det unikke historiske miljø på Slagelse Museum, hvor eleverne starter i fabrikshallen, fortsætter til torvet, kommer igennem håndværkergaden, den gamle skole, værkstedet og ender i butikken, hvor de kan omsætte deres hårdt tjente penge til de varer en arbejderfamilie havde brug for omkring århundredeskiftet.

Igennem dialog reflekterer vi sammen over de vilkår der var for børnearbejde dengang og nu. Vi inddrager ægte historiske genstande og kilder fra arkivet, til at levendegøre børnenes vilkår.